ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

 

Γ.Σ .ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Άρθρο1, Γενικά θέματα

 • Με τον παρόντα κανονισμό ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των εκπαιδευόμενων αθλητών – αθλητριών, των κηδεμόνων και των προπονητών των τμημάτων υποδομών του ΓΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ με τη διοίκηση του τμήματος. Ο κανονισμός ισχύει για όλα τα τμήματα στα οποία διατηρεί τμήματα εκμάθησης αθλημάτων ο ΓΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.
 • Την ευθύνη της οργάνωσης, της συγκρότησης και της λειτουργίας των τμημάτων υποδομών έχουν ο Γενικός Αρχηγός και ο Αρχιπροπονητής των Ακαδημιών, οι οποίοι έχουν οριστεί απο το Δ.Σ. και τυγχάνουν της εμπιστοσύνης του.
 • Όλοι οι εκπαιδευόμενοι αθλητές και αθλήτριες που ανήκουν στο δυναμικό των τμημάτων υποδομής οφείλουν τον απαραίτητο σεβασμό προς τα μέλη του Δ.Σ. του ΓΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, τους προπονητές, τους υπαλλήλους, τους συναθλητές και συναθλήτριες, τους κηδεμόνες και τους φιλάθλους. Οφείλουν να επιδεικνύουν την απαραίτητη ευσυνειδησία, υπευθυνότητα, υπακοή στις εντολές της διεύθυνσης των τμημάτων και της τεχνικής ηγεσίας.
 • Όσοι ανήκουν στην οικογένεια του Γ.Σ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ οφείλουν να διέπονται από ηθικές αξίες και να αντιτίθενται σε φαινόμενα βίας, χουλιγκανισμού, επιθετικότητας και της χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

 

Άρθρο2, Υποχρεώσεις Αθλητών και Αθλητριών.

Οι εκπαιδευόμενοι αθλητές και αθλήτριες:

 • Είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αθλητική και κόσμια συμπεριφορά μέσα στους αγωνιστικούς χώρους , αλλά και έξω απο αυτούς. Απαγορεύονται γενικώς οι διαμαρτυρίες, εκνευρισμοί, τσακωμοί, ανταπόδοση χτυπημάτων καθώς και κάθε είδους σχόλια προς τους φιλάθλους, διαιτητές, αντιπάλους ή συναθλητές σε όλους γενικά τους χώρους του γηπέδου, αποδυτηρίων και διαδρόμων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις προπονήσεις και τους αγώνες.
 • Να συμμετέχουν σε όλες τις προπονήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζει ο προπονητής και να λαμβάνουν μέρος σε οποιοδήποτε φιλικό ή επίσημο αγώνα ή ημερίδα εφόσον κληθούν απο τον προπονητή. Να προσέρχονται στις προγραμματισμένες ή έκτακτες προπονήσεις πέντε (5) λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα.
 • Να ανταποκρίνονται πλήρως στο πρόγραμμα προπόνησης, να υπακούουν στις οδηγίες και τις εντολές του προπονητή κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και να φροντίσουν να βρίσκονται στην ανάλογη φυσική κατάσταση, που προβλέπεται απο το πρόγραμμα. Να φροντίζουν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους αλλά και την καθαριότητα των υλικών που χρησιμοποιούν.
 • Όταν συμμετέχουν στην αποστολή της ομάδας είναι απαραίτητο να έχουν υποδειγματική συμπεριφορά, να ακολουθούν επαρκώς το πρόγραμμα της αποστολής και να υπακούουν χωρίς σχόλια στις οδηγίες και υποδείξεις του αρχηγού της αποστολής και των προπονητών.

Οι εκπαιδευόμενοι αθλητές, που έχουν συμπεριληφθεί στην αποστολή  υποχρεούνται να παρευρίσκονται την καθορισμένη ημέρα και ώρα στον  χώρο που έχει προηγουμένως συμφωνηθεί και με τη προκαθορισμένη ένδυση.  Όποιος θελήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση ή διευκρίνηση, σχετικά με την αποστολή, θα πρέπει να ενημερώσει έγκαιρα τον έφορο του τμήματος και τον αρμόδιο προπονητή οι  οποίοι θα κρίνουν ανάλογα.

 • Κατά τη διάρκεια του αγώνα στον οποίο συμμετέχουν να αποφεύγουν να είναι προκλητικοί και εριστικοί προς τους διαιτητές. Να αποφεύγουν τα πειθαρχικά παραπτώματα, να πειθαρχούν και να εφαρμόζουν τους κανόνες του fair play.
 • Σε περίπτωση αγενούς ή ακραίας συμπεριφοράς αθλητή ή αθλήτριας προς τον προπονητή , σε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ή σε υπάλληλο της ομάδας (π.χ. απρεπής συμπεριφορά), τίθεται υπό εξέταση από το Δ.Σ. η περίπτωση της απομάκρυνσης του αθλητή ή της αθλήτριας απο το σύλλογο.
 • Απαγορεύονται οι ατομικές προπονήσεις απο προπονητές  του συλλόγου.

Οι εκπαιδευόμενοι αθλητές δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε άλλη δραστηριότητα, του ίδιου αθλήματος, εκτός απο αυτήν των τμημάτων υποδομής του Γ.Σ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. Για την συμμετοχή σε εκδηλώσεις των κλιμακίων των Εθνικών ομάδων και των Σχολικών πρωταθλημάτων, απαιτείται έγγραφη πρόσκληση απο την αρμόδια ομοσπονδία ή την αρμόδια σχολική αρχή.

Για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση είναι απαραίτητη η άδεια του υπεύθυνου προπονητή και του έφορου του τμήματος στο οποίο ανήκει.

 • Είναι αδικαιολόγητο να αρνηθεί αθλητής να καθίσει στον πάγκο των αναπληρωματικών λίγο μετά την ανακοίνωση της αποστολής προφασιζόμενος ασθένεια ή τραυματισμό. Επίσης αν κατά τη διάρκεια του αγώνα αντικατασταθεί απο συμπαίκτη του έχει την υποχρέωση και το καθήκον να το δεχτεί αδιαμαρτύρητα και να καθίσει στον πάγκο των αναπληρωματικών εκτός αν του δοθεί άδεια απο τον προπονητή ή τον έφορο του τμήματος να αποχωρήσει για τα αποδυτήρια.
 • Όταν τραυματίζονται ή ασθενούν πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τον προπονητή τους και να ακολουθούν τη θεραπεία, που θα υποδείξει ο ιατρός και ο φυσικοθεραπευτής της ομάδας.

10)) Να φέρνουν κατά τις προπονήσεις, τους φιλικούς και τους επίσημους αγώνες το αθλητικό υλικό, που φέρει το λογότυπο και την επωνυμία του ΓΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.

Άρθρο 3, Υποχρεώσεις Γονέων και Κηδεμόνων.

 • Οι γονείς έχουν υποχρέωση να συνεργάζονται με τους προπονητές και ο ρόλος τους πρέπει να είναι συμβατός με τους κανόνες του τμήματος.
 • Στους γονείς που παρεμβαίνουν στο έργο των προπονητών και δημιουργούν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος εφαρμόζονται οι ανάλογες κυρώσεις, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου.
 • Οι γονείς απαγορεύεται να παρακολουθούν τις προπονήσεις των αθλητών.
 • Σε περίπτωση αγενούς και ακραίας συμπεριφοράς κηδεμόνα προς τον προπονητή, σε μέλος από το Δ.Σ. ή σε υπάλληλο της ομάδας τίθεται υπό εξέταση από το Δ.Σ. του συλλόγου η περίπτωση της απομάκρυνσης του αθλητή ή της αθλήτριας – δηλαδή του παιδιού του –  από τον σύλλογο.
 • Οι γονείς οφείλουν να τηρούν την ιεραρχία του τμήματος και να μην επιδιώκουν να έρθουν σε επαφή με μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, εφόσον προηγουμένως δεν ενημερώσουν και συνεργαστούν με τον υπεύθυνο Προπονητή, τον Αρχιπροπονητή ή τους Γενικούς Αρχηγούς των Ακαδημιών του συλλόγου.
 • Οι γονείς οφείλουν να τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον σύλλογο.

Άρθρο 4, Υποχρεώσεις Προπονητών.

 • Οι προπονητές οφείλουν να προσέρχονται στο γήπεδο δεκαπέντε (15) λεπτά τουλάχιστον πριν την καθορισμένη ώρα έναρξης της προπόνησης ώστε να μεριμνούν για την όσο δυνατόν καλύτερη οργάνωση του προπονητικού τους προγράμματος.
 • Οι προπονητές οφείλουν να σέβονται τη προσωπικότητα των αθλητών και αθλητριών, να έχουν ισότιμη μεταχείριση απέναντι σε όλους τους συμμετέχοντες αθλητές – αθλήτριες. Πρέπει να μεριμνούν για την σωστή λειτουργία των τμημάτων φροντίζοντας να εξασφαλίζουν Αθλητικό και Παιδαγωγικό περιβάλλον που θα μαθαίνει στους εκπαιδευόμενους την πειθαρχία και τον σεβασμό.
 • Οι προπονητές οφείλουν την ώρα της προπόνησης να ασχολούνται μόνο με αυτήν και τίποτα άλλο.
 • Είναι υποχρεωμένοι να απενεργοποιούν ή να βάζουν σε σίγαση το κινητό τους στις ώρες προπόνησης ή στους αγώνες.
 • Είναι υποχρεωμένοι σε κάθε καθορισμένη προπόνηση, αγώνα ή αποστολή να είναι ενδεδυμένοι με τον επίσημο ιματισμό της ομάδας.
 • Σε κάθε περίπτωση η παρουσία και η συμπεριφορά των προπονητών θα πρέπει να διέπεται απο το αθλητικό ήθος, την ευγένεια, και την έντιμη συμπεριφορά. Οι προπονητές οφείλουν να είναι πρότυπα προς μίμηση για τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες. Να είναι δάσκαλοι, καθοδηγητές και συμπαραστάτες στην προσπάθεια που καταβάλουν τα παιδιά.
 • Σε περίπτωση αγενούς και ακραίας συμπεριφοράς προπονητή προς αθλητή ή αθλήτρια, κηδεμόνα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή σε υπάλληλο της ομάδας (όπως υβριστική συμπεριφορά ή χειροδικία) και παρά τις σχετικές συστάσεις τίθεται υπό εξέταση απο το Δ.Σ. του συλλόγου η περίπτωση απομάκρυνσης του προπονητή απο τον σύλλογο.

Άρθρο 5,  Ποινές σε εκπαιδευόμενους αθλητές και αθλήτριες .

Οι ποινές που επιβάλλονται στους εκπαιδευόμενους αθλητές και αθλήτριες, ανάλογα με το παράπτωμα στο οποίο υπέπεσαν είναι οι κάτωθι:

α) Προφορική Παρατήρηση.

β) Έγγραφη Επίπληξη.

γ) Διακοπή συμμετοχής του αθλητή ή αθλήτριας κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

δ) Αποκλεισμός σε μια (1) ή περισσότερες προπονήσεις.

ε) Απαγόρευση συμμετοχής στην αποστολή της ομάδας.

στ) Οριστική διαγραφή απο τα μητρώα των εκπαιδευόμενων αθλητών του συλλόγου.

 • Οι ποινές που προβλέπονται απο τις παραγράφους α,β,γ,δ,ε του παρόντος άρθρου επιβάλλονται απευθείας απο τον Αρχιπροπονητή και τον Γενικό Αρχηγό των Ακαδημιών, χωρίς κλήση σε απολογία του παραβάτη αθλητή ή αθλήτριας.
 • Η ποινή που προβλέπεται απο την παράγραφο στ, του παρόντος άρθρου εφόσον :

α) η παράβαση του αθλητή ή αθλήτριας επιβάλλεται μετά απο απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ και εφόσον έχει προηγηθεί σχετική εισήγηση απο τον αρχιπροπονητή ή τον έφορο του τμήματος, έχοντας προηγουμένως κληθεί σε ο εκπαιδευόμενος αθλητής σε απολογία.

β) αφορά ακραία ή αγενή συμπεριφορά γονέα ή κηδεμόνα, όπως αυτή  περιγράφεται στο άρθρο 3 παράγραφο δ ή οταν αφορά ακραία ή αγενή συμπεριφορά αθλητή και αθλήτριας όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 2, παράγραφο 6 αρκεί η εισήγηση του εφόρου του τμήματος. Δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία και η απολογία του αθλητή ή αθλήτριας.

Άρθρο 6, Γενικές Διατάξεις.

 • Οι εκπαιδευόμενοι αθλητές, αθλήτριες, γονείς, κηδεμόνες και προπονητές :

α) Οφείλουν να τηρούν την ιεραρχία του τμήματος και μα μην επιδιώκουν να έρθουν σε επαφή με οποιοδήποτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μόνο κατόπιν άδειας του Διοικητικού Υπεύθυνου των τμημάτων υποδομής και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

β) Απαγορεύεται να ασκούν δημοσίως κριτική ή να κάνουν δηλώσεις και σχόλια για το έργο προπονητών, της διοίκησης των συμπαικτών τους καθώς και για τους διαιτητές των αγώνων. Έχουν δικαίωμα να εκφράζουν με κόσμιο και πολιτισμένο τρόπο τη γνώμη τους και τα τυχόν παράπονα τους στους προπονητές τους. Γενικότερα θέματα που συζητούνται και απασχολούν το τμήμα θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται εντός του τμήματος.

 • Για κάθε αίτημα ομαδικό ή για κάτι που ενδεχομένως να αφορά όλο το τμήμα θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μόνο απο τους αρχηγούς των τμημάτων. Μόνο για ατομικό ή προσωπικό αίτημα ο αθλητής ή αθλήτρια θα έρχεται σε επαφή με τον έφορο του τμήματος.
 • Εκπαιδευόμενος αθλητής ή αθλήτρια που χωρίς την άδεια του αρχηγού της αποστολής την εγκαταλείπει ή δεν προσέρχεται σε αυτήν παραπέμπεται στο Δ.Σ. του συλλόγου.
 • Στους γονείς ή κηδεμόνες που παρεμβαίνουν στο έργο των προπονητών και δημιουργούν συστηματικά πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος εφαρμόζονται οι ανάλογες κυρώσεις μετά απο απόφαση της Διοίκησης.