Από το 1971, έτος ίδρυσης του Συλλόγου μας, συνυπάρχουν γλυκά εικόνες από χαρές, λύπες, αγωνίες και περιπέτειες. Αναμνήσεις, εμπειρίες και συναισθήματα με την ομάδα, που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, μας έχει ταξιδέψει σχεδόν όλους μας.
Πενήντα χρόνια ιστορίας και σημαντικής παρουσίας του ΓΣΠ στον αθλητισμό, στην παιδεία, στην πόλη μας, στη ζωή μας…
Από το παρελθόν αλλά και το παρόν, το βλέμμα μας εστιάζει περισσότερο στο μέλλον. Ένα μέλλον που ξεκινά με μία αισιόδοξη επόμενη μέρα για όλους μας. Ένα αισιόδοξο στίγμα για ένα καινοτόμο «αύριο», γεμάτο αγάπη.
Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που η ιστορική αυτή συγκυρία με βρίσκει στη θέση του Προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου μας.
Σίγουρα άξιζε το ένα και μοναδικό ταξίδι 50 χρόνων, αλλά τα ταξίδια που έρχονται για όλους μας αναμένονται να είναι ακόμα πιο συναρπαστικά, γεμάτα επιτυχίες και ευημερία για τον ΓΣΠ, που είναι το ζωντανό κύτταρο του αθλητισμού της πόλης μας και με τον οποίο συνυπάρχουμε 50 χρόνια.

Γιώργος Παρδακίδης
Πρόεδρος ΔΣ ΓΣ Περιστερίου


Πρώτο καταστατικό

Η ανάγκη για αθλητική έκφραση στο Περιστέρι πέραν του Ατρομήτου και των υπόλοιπων ποδοσφαιρικών ομάδων της περιοχής οδήγησε μια παρέα νέων της περιοχής σε σκέψεις για την δημιουργία συλλόγου που θα «καλλιεργούσε» το άθλημα του στίβου. Το 1969 η προσπάθεια δεν «καρποφόρησε». Δύο χρόνια αργότερα από την ίδια παρέα… γεννήθηκε ο Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου. Όχι ένας σύλλογος στίβου, αλλά μια ομάδα μπάσκετ, που έμελλε να κάνει γνωστό το όνομα της πόλης σε όλη την Ευρώπη και ακόμη πιο μακριά, να αποτελέσει πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας, να διαπαιδαγωγήσει σωστά χιλιάδες παιδιά και να αγαπηθεί από πολύ περισσότερους, νέους και μεγαλύτερους.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ

Τη δημιουργία του ΓΣΠ ευνόησε η συγκυρία. Το 1971 συμπληρώνονταν 150 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και οι διορισμένοι από την χούντα δημοτικοί άρχοντες αναζητούσαν πρωτοβουλίες που θα την δυνατόν να συνδεθούν με την επέτειο. Έτσι αποφασίστηκε η νέα ομάδα να τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου αρκεί να φέρει το όνομα «Παπαφλέσσας». Ο αείμνηστος Πλούταρχος Βυλλιώτης η κυρίαρχη μορφή της παρέας, που δημιουργεί τον νέο σύλλογο γνωρίζει από την μικρή εμπειρία την οποία έχει από τα διοικητικά του Ατρομήτου πως αυτό το όνομα δεν συνάδει με την αθλητική δραστηριότητα του συλλόγου και καταφέρνει με την βοήθεια των υπολοίπων να επιβάλλει το όνομα Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου χωρίς να διαταραχθεί η σχέση με το δήμο.
Ο Βυλλιώτης, υπάλληλος του ληξιαρχείου του Δήμου Περιστερίου, είναι εκείνος που συγκεντρώνει την αποδοχή και την εκτίμηση των υπολοίπων αξιόλογων νέων της εποχής, οι οποίοι αργότερα θα έχουν μια αψεγάδιαστη κοινωνική πορεία και αρκετοί θα γίνουν λαμπροί επιστήμονες.

Στην λίστα των ιδρυτικών μελών αν και ήταν στον αρχικό «πυρήνα» δημιουργίας του Γ.Σ. Περιστερίου και είχαν ενεργό συμμετοχή στην συνέχεια, δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα του μετέπειτα προέδρουΤάκη Κατσίκη, ο οποίος εκείνη την περίοδο υπηρετούσε την στρατιωτική θητεία του, του Νίκου Πέππα, που δεν είχε συμπληρώσει τότε τα 21 έτη ζωής και του Γιάννη Καπράλου, ο οποίος λόγω επαγγέλματος (αστυνομικός) δεν μπορούσε να βάλει την υπογραφή του στο καταστατικό του συλλόγου. Πρώτος πρόεδρος αναλαμβάνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία της παρέας, ο αείμνηστος Σούλης Αποστολόπουλος, ενώ ο πρώτος εκλεγμένος από την Γενική Συνέλευση είναι ο Θόδωρος Γολεμάτης.

ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ

Η ομάδα δοκιμάζει να προπονηθεί στο γήπεδο της Πρόνοιας επί της οδού Θηβών αλλά αυτό είναι αδύνατο: Το γήπεδο είναι χωμάτινο. Έτσι η πρώτη έδρα είναι το ανοιχτό του Άï Γιώργη στην Ακαδημία Πλάτωνος. Για να το χρησιμοποιήσει το Περιστέρι οι Κούβαρης, Βλάσσης… μετατρέπουν την αρχικά αρνητική απάντηση του δημάρχου σε θετική στον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας, που βέβαια αγνοούσε το «όχι» του δημάρχου.